Klikgebit (Implantaten)
Kunstgebit (Prothese)
Reparatie
Frames (Gedeeltelijke prothese)

Klikgebit (Implantaten)

Veel mensen krijgen na verloop van tijd last van een loszittende prothese. Dit komt door het slinken van het kaakbot. Ook een nieuw kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast op de kaak. Implantaten (kunstwortels) kunnen ervoor zorgen dat het kunstgebit vastgeklikt kan worden op de implantaten. Bovendien wordt het slinken van de kaak door de aanwezigheid van de implantaten sterk afgeremd.

De behandeling door de implantoloog of tandarts in 5 fasen:

1. Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit een medisch- en tandheelkundig deel. Dit gebeurt bij de implantoloog of tandarts. Met röntgenfoto´s wordt bepaald of er voldoende bot aanwezig is voor het aanbrengen van de implantaten.

2. Implantatie
Het plaatsen van een implantaat is een kleine operatieve ingreep. Deze ingreep gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Er wordt een opening in het tandvlees gemaakt, vervolgens wordt er in het bot een gaatje geboord waar het implantaat precies inpast. De ingreep duurt, afhankelijk van het aantal implantaten tussen de 20 en 90 minuten.

3. Ingroeifase
Het vastgroeien van het implantaat duurt ongeveer 6 weken, dit alles hangt af van de kwaliteit van het bot. Tijdens de ingroeifase wordt de genezing regelmatig gecontroleerd. Eventueel wordt de oude prothese tijdelijk aangepast.

4. Plaatsen van het kunstgebit
Na de ingroeifase wordt een kliksysteem in de implantaten geplaatst. Hierop wordt het nieuwe kunstgebit bevestigd. In dit kunstgebit is een contra-bevestigingsdeel aangebracht.

5. Nazorg
Een goede mondhygiëne en regelmatige controles zijn essentieel voor een lang behoud van de implantaten.
Uitgebreid onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat implantaten, mits goed onderhouden, na tientallen jaren nog uitstekend functioneren


Een implantaat kunt u vergelijken met een “kunstwortel”, welke gezet kan worden op de plaats van een verloren kies of tand.

Over het algemeen zijn deze “kunstwortels” gemaakt van titanium en hebben de vorm van een schroef. Titanium is een materiaal dat door het kaakbot en het omliggende tandvlees wordt geaccepteerd. Wereldwijd hebben miljoenen mensen inmiddels een succesvolle behandeling ondergaan. Het is dus vreemd dat er nog veel mensen rondlopen die problemen hebben met hun huidige gebitsprothese. Kennelijk zijn zij niet op de hoogte van de vele voordelen die een implantaat gedragen voorziening kan bieden.
In hoge uitzonderingen kan het lichaam het implantaat afstoten.